Waktu Salat

Rabu, 13 April 2011

Selepas Dialog Bersama Seorang Sahabat Gemilang

Beberapa hari lalu aku disapa oleh seorang saudara Gemilang, yang sama meniti hidup tatkala mencari erti di madrasah yang karib di hati, beberapa tahun lepas. Teringat pula aku akan kenang-kenangan sewaktu dulu, di sekolah itu, ada yang manis dan ada pula yang pahit, namun semua jejak yang aku tinggalkan itu rasanya mematangkan aku. Ia menyatakan keadaannya, mengharungi perjalanan, di sepanjang laluan itu tak kurang banyaknya ranjau yang bisa menghambat langkahnya demi ImpiSejati. Aku berharap dalam segala ikhtiar kita teguh menyusuri jalanlurus itu kita dipimpin oleh Dia yang Memberikan Pimpinan, Memberikan Petunjuk.

70309_100000501549305_2453564_n

Ibrahim Hilman yang menyapa.

Ujarnya kepadaku, kita ini (sebagai wakil Tuhan) punyai tanggungjawab untuk menyampaikan beritagembira kepada semua insan. Aku mengakui tugas ini dan aku juga akur bahawa marhalah kekhalifan ini sukar sekali, seperti kata saudaraku seorang lagi (juga sama Gemilang), “segalanya pahit-pahit, deritanya bukan sedikit.” Aku kembali menulis, kerana ingin ini cukup kuat sejak belakangan ini, dan apabila menginsafi kata-kata saudaraku yang terperi itu sedikit sebanyak menguatkan lagi dorongan untuk aku berbicara semula. Sekurangnya melalui blog yang tak seberapa ini, cubaan aku untuk menyampaikan perasaanku itu, apabila dikehendaki Pencipta dapat menghampiri kalau tidak menggapai tujuan itu.

186606_1432658178_7903177_n

Thaqif Ielia yang berkata.

Apabila aku meluahkan khabar diri kepadanya, akan gelora yang membadai hatidalam ini, ia pula memberikan satu ayatTuhan, mafhumnya “mereka yang beriman, dan tenteram kalbu mereka dengan mengingati Allah. Sungguh cuma dengan ingatan pada Allah jadi tenteram kalbu.”(Surah al-Ra’d: 28). Ayat ini turut mengembalikan memori aku akan seorang lagi saudara Gemilang yang juga seorang Jawa (memang perasaan aku terhadap sahabat-sahabat Gemilang ini kuat sekali rasanya) yang pernah berpesan dengan dalil ayat yang satu ini.

187592_1380918483_1602052_n

Wak Nazri yang berpesan.

Meneliti ayat tercerita dalam mushaf terjemahan bahasa Inggeris Mujamma’ al-Maliki Fahdin liTiba’ah al-Mushaf al-Sharif (King Fahd Complex For The Printing Of The Holy Qur’an), diselitkan satu notakaki pada akhir ayat ini, yang aku kira dapat dijadikan pedoman, tentang hikmah Dhikr Allah (Ingatan pada Allah). Disusun tiga terjemahan hadith (dan aku menulis di sini akan mafhumnya dalam bahasa Melayu):

quran

Inilah rupa kulit depan mushaf tersebut.

1. Abu Musa radiyallahu ‘anhu meriwayatkan: Nabi sallallahu ‘alayhi wasallam bersabda, “Perumpamaan sorang yang mengingati (bertasbih memuji) Rabbnya, apabila dibandingkan dengan seorang yang tidak mengingati (bertasbih memuji) Rabbnya, ibarat suatu makhluk yang hidup dibandingkan dengan satu yang mati.” (Sahih al-Bukhariy Jilid 8,Hadith 416).

2. Abu Hurayrah radiyalahu ‘anhu meriwayatkan: Rasul Allah sallallahu ‘alayhi wasallam bersabda, “Barangsiapa berkata, Subhan Allahi wa bihamdiHi*, seratus kali sehari, terampun semua dosanya meski banyaknya menyamai buih di laut.” (Sahih al-Bukhariy, Jilid 8, Hadith 414).

*سبحان الله وبحمده

3. Abu Hurayrah radiyallahu ‘anhu: Rasul Allah salahu ‘alayhi wasallam bersabda, “Barangsiapa berkata: La ilaha illallahu wahdaHu la sharika laHu, laHul-mulku walaHul-hamdu waHuwa ‘ala kulli shay’in Qadir*, seratus kali akan menerima ganjaran serupa memerdekakan sepuluh orang hamba, dan seratus hasanah termaktub dalam kiraan (amalannya), seratus dosa ditolak dari kiraan (amalannya), dan (perkataannya) itu akan menjadi perisai buatnya daripada syaitan pada hari itu hingga malam, dan tiada yang bisa berbuat amal yang lebih baik kecuali sesiapa yang berbuat lebih daripadanya.” (Sahih al-Bukhariy, Jilid 8, Hadith 412).

*لاَ إِلَهَ إِلَّاَ ٱللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ ٱلْمُلْكُ وَ لَهُ ٱلْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَئ ٍ قَدِيرٌ

Aku berwasiat kepada diri dan kalian yang membaca rencana ini, mudah-mudahan kita dapat beramal dengan sebaiknya, demi CintaUtama. Segala yang baik, dan puji-pujian itu cuma layak untuk Allah, Rabb al-‘alamin, padahal semua yang buruk itu dizahirkan melalui kekurangan dan kelemahan jawi seorang ini. Moga-moga, natijah yang baik-baik sahaja yang timbul kesan tulisanku ini, dan apapun yang mengesankan itu datangnya daripada kehendak Pencipta. Wallahu a’lamu bil-sawab. Subhanallahi wabihamdiHi nashhadu an la ilaha illa Huwa nastaghfiruHu wanatubu ilayH. =)

Gombak,
9 Jumada al-Ula 1432H.

2 ulasan:

wabit.ent berkata...

terima kasih wak dol... saat teringat kembali kenang-kenangan di sdar, terayang satu persatu wajah2 ahli d5... terkenang saat perjuangan bersama dlm mengenal erti hidup suatu masa dahulu

Wak Dol berkata...

Sama kasih. Kamar Durian: banyak kenangan yang tersisa di sana.