Waktu Salat

Sabtu, 17 Januari 2009

Pesimisme

Apabila berbicara mengenai peridiri, aku rasa bukanlah ada sesuatu yang luar biasa dengan keadaan diri ini, malahan kadangkala (ataupun selalu juga) aku sentiasa merasakan kekurangan sesuatu apabila aku membandingkan soal diri dengan soal insan yang lain, bahkan makhluk yang lain yang turut sama diam di atas tanah ini. Pada dasarnya, dan pada perasaan aku yang biasa (bahawa diri kurang betulnya) tingkah, karakter sebegini melambangkan unsur yang negatif. Sepatutnya seseorang insan yang ingin maju dan mempunyai motivasi yang membina sentiasa berfikiran positif dan meskipun diri belum pada tahap yang bisa dikatakan paling baik tetapi apa jua pekerjaan, bebanan akan sedaya dilaksana untuk menambahkan suatu pengalaman yang berharga.

Orang yang mempunyai pemikiran seperti aku mungkin saja pantas dikatakan seorang yang pengecut dan mahu melarikan diri daripada situasi yang menjengkelkan (dalam ertikata memerlukan daya fikir dan laku yang kritikal). Oleh sebab itu, aku masih mencuba, contohnya dalam isu perpuisian. Daripada awal lagi aku sudah melabelkan diri aku sendiri sebagai seorang penyair jawi yang masih mentah. Gambaran seperti ini mungkin, aku timbulkan kerana tidak mahu orang ramai membaca karyaku kerana tidak sanggup menerima kritikan. Walau bagaimanapun, aku masih lagi terus menulis puisi kerana puisi itu suatu yang indah lalu aku akan terus cuba menghasilkan sesuatu yang pantas dikatakan indah.

Tatkala berlalu di tepi jalan kadangkala berselisih dengan haiwan seperti kucing, dan aku pula seorang yang suka berfikir di dalam hati, berangan (pernah pula suatu ketika aku nyatakan hobi aku adalah berfikir, mungkin berangan sahaja pada hakikatnya) dan bermonolog dalam diri (inipun salah satu hal yang sering aku mainkan dalam kotak fikiran : aku akan menjadi dua karakter yang bertengkar sesama sendiri mengenai sesuatu dan biasanya aku akan bertengking dalam diri: lalu hasilnya pesimisme yang menebal dalam diri). "Kucing ini dalam setiap gerak nalurinya berlandaskan fitrah Ilahi, padahal aku selalu saja tergelincir daripada menurut fitrah insani, astaghfirullah."

Wallahu a'lam. Kadangkala aku rasa aku memang patut buruk sangka terhadap diri dan berbaik sangka pula terhadap orang lain. Optimisme terhadap sesiapa saja termasuk diri sendiri itu rasanya yang sebenar-benarnya. Disebabkan aku hina aku patut berlaku seperti orang mulia untuk membaikkan diri dan kerana itu baik-sangka yang patut ada. Aku menghasilkan tulisan ini dengan ragu-ragu kerana pesimisme lalu subhanalllahi wabihamdiHi nashhadu an la ilaha illa Huwa nastaghfiruHu wanatubu ilayh. (Buruk sangka sudah dalam nama buruk, baik sangka dari kata sudah baik).

(Mungkin perkataan ini sukar difahami, ataupun berat tetapi aku kurang pandai untuk berbicara mengenai sesuatu dengan mudah dan ringkas dalam blog ini)

Tiada ulasan: